onsdag 8 maj 2024

Yazzy


MER INFO KOMMER SNART

Berger des Pyrénées à poil long 

Hob-Nob`s Yenne  "Yazzy"

Yazzy har otroligt fin stamtavla med väldigt välmeriterad stam utställning, flera agility hundar mm. Och träffat många av hennes släktingar så fina och trevliga.

Uppf Kennel Hob Nobs Monika W & Ulrica L

ägare Veronica

höjd just nu 40cm

HD A +A

Patella 0 UA


********

Rasen har flera benämningar förkortningar smeknamn Berger eller Pyreneisk vall/allround hund variationer på päls halv lång poil long, korthårig också face race. 

Yazzy är utställd ett par gånger Excellent på officiell utställning BIR HP BIG 4 på Inofficiell utställning, alltid fin kritik. 

*Vi har börjat träna nya sporten Hoppers vilket hon tycker är helst när det är belöning och får använda smartheten:) super kul liknar agility, och fungerar lite bättre för mattes rygg:)

⛤Allergi vänlig ras.

Veronica har allergi men träffat flera av denna ras ingen reaktion på nån, men kan såklart variera färg hårlag och hur ofta badas osv. Jag tål rasen lika bra som allergivänliga bichon Havanais 

+Lätt päls

även hört av andra att de tål rasen väldigt bra Berger des Pyrénées à poil long. Även att deras päls är så lätt att allt faller av dem och du kan välja borta lite nån gång så de har rak päls eller så inte så blir som dreadlocks skruvar...Bra om du badar borsta ut lite så blir mer raka strån om inte vill ha dreads/päls om du är allergiker fastnar då mindre pollen och annat i pälsen men oavsett så är deras glansiga hårstrån ( nästan som människohår om m man ska jämför med nått) och allt nästan ramlar av dem de flesta fäller inte och mindre/lite under ull vilket underlättar väldigt mycket, variera så klart på individer är i allmänhet så ska inte ha för långt hår heller. När de fällt valp päls så räcker det bada med nått bra hund schampo och balsam och självtorka så du behöver inte föna och borsta eller annat, valfritt, men många behövs inte ens badas utan håller sig fina, om de inte rullar sig nått som luktar:) Annars lukar de inte hund heller, öron fixas lite emellanåt.

*Rolig ras lättlärd ras

Har tidigare även haft lagotto som är lite allergivänlig. Berger är lika i beteende med Lagotto på väldigt många sätt kanske lite mer snabb i allt men annars lika :)

💫Lite kort varför valt denna ras

Hur blev det denna lite mer ovanliga rasen. En Berger  hade en släkting till mig redan för över 30år sen och jag fastnade redan då så charmig hund , så alltid varit en dröm med denna ras även min släkting är känslig och fungerade bra med denna ras är så klar individuellt med all typ av allergi, så chansa inte pröva först ordentligt, så när fick reda på det så testade jag först på utställning sen inne hos uppfödaren med flera hundar, kände inget då heller. Innan så trodde jag inte att jag nånsin skulle kunna ha en långhårigare hund igen, ville ha en glad lite mindre mellan stor hund, och det fick jag allt i en hundras. Extra plus för mig min rygg slippa massa pälsvård, badar henne en gång i månaden, så lycklig tacksam:) det blev en bra helhet i en hund.

👁 mer info kommer  sidan är under UPPYGGNAD  👁







Alltid charmig 🩷

På utställning och träffar Yazzys uppfödare ( Hob Nob´s) Ulrika o Monica
och träffar för första gången Yazzys fina Vackra  meriterade pappa💫.
Bild blev på lite för stor avstånd.
🙏Så tacksam för fina Yazzy❣️  




ca 1år på bilden och väldigt lycklig 🍄



Lärde sig tidigt och snabbt att leta upp kantareller
 så söt och duktig 😍





Bild från Yazzys uppföddare




My och Yazzy  9v💕

MER BILDER KOMMER....
Yazzy och valparna har så roligt ihop:)

Lite valp bus med Elsie`s valpar,
Yazzy är så snäll och leker snällt och försiktigt med valparna



beskrivning bl.a Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
 7-15kg ålder 15-17år
tikar: 40-46 cm Poil long Poil long, hanar: 42-48 cm Poil long, hos i övrigt helt rastypiska individer tolereras en avvikelse på +/- 2 cm.  Face rase Face något högre
❤❤❤
Kortfattad helhet om rasen
 Lättlärd  mångsidig allround hund i lagom storlek (passar till mycket:)t ex Utställning, agility,hooters-agility, lydnad, vallning, Freestyle, spårning och väldigt rolig formbar hundras till mycket.
inget krav på vall prov men bra att nån gång testa om man har den möjligheten, det finns naturligt hos rasen är kroppsvallare Arbetssättet skiljer sig mycket från en eye-vallare som till exempel border collien. t ex raser som är kropps vallare Västgötaspets, Lancaster heeler den rasen är jag uppväxt med var ju också kroppsvallare så likande betetnen som dessa raser också trevliga gick lätt lös var med överallt.
  Enkel pälsvård luktar lite inte mycket hundlukt, frisk ras, tycker om att vara delaktig i familjen aktiviteter, tycker om att få uppgifter. rasen blev godkänd och det är först 1926 som FCI godkände rasen.  
Genom århundradena har folket i Pyrenéerna livnärt sig på fårskötsel och till sin hjälp har de haft sin Berger, enligt intressanta historien så är först under första världskriget som Bergern började visa upp sig utanför Pyrenéerna.
 Den användes då av den franska armén som rapport-, sök- och räddningshund. 
Så kanske egentligen inte konstigt att rasen inte är så vanlig ännu här, och med fin noggrann avel kommer även överleva här i Sverige och fortsätt vara en frisk och mångsidig allround och mellanstor ras.. 
Rasen Berger kan vara lite blyg i början så behöver miljö träning, de är nyfikna väldigt glada vill vara med på vad som händer, går inte gärna fram till främlingar, vilket egentligen är bra som lös gårds hund även liten vakthund, smidig hund som hänger med dig överallt, ofta väldigt smarta hundar kan vid snabb anblick verka lite uppspelt men är en glad uppspelthet vill se vad omgivningen gör naturligt nyfikenhet läraktighet aktiv ofta fart lek ute,men lyssnar om du säger vilaslappnar av inne lätt, din bästa vän, 
Alltid CARMIGA positiv och kelig go kärleksfull med sin familj,  
HÄR KAN NI PÅ RASKLUBBENS SIDA LÄSA OM RASEN 

Berger des pyrénées 

à poil long

  BESKRIVNING
👇





📱Kollar du med mobil så byt till webbversion (längst ner) så hittar ni lättare på hemsidan. 


#Berger des pyrénées poil-long









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

STARTSIDA

  ☥  VÄLKOMMEN TILL ANKHÄLSANS KENNEL 🐾                ⇣ MER INFO KOMMER SNART NYTT   SADEL TILL SALU  svårt hitta sadel som passar se hit...